Wednesday, November 26, 2008

ADAKAH CINTA MEMERLUKAN SEBAB

aku pun sama selalu tanya laki aku sebab aper dia cintakan aku? Sampai ke hari, seratus kali aku tanya soalan ni, pun rizal x bagi jawapan, dia diam aje. so ari ni rizal email kat aku menda ni, lepas ni x mau tanya lagilah

Adakah Cinta Memerlukan Sebab?? ::

Dalam satu kisah percintaan yang menarik. Sepasang suami isteri berjalan di tepi sebuah tasik yang indah. Kemudian mereka berhenti di sebuah bangku yang disediakan di tepi tasik. Kemudian si isteri bertanya kepada si suami. Ini dialog mereka

Isteri : Mengapa abang menyukai saya? Mengapa abang cintakan saya?

Suami : Abang tidak boleh menerangkan sebabnya, namun begitu abang memang menyayangi dan mencintai Sayang!

Isteri : Abang tak boleh terangkan sebabnya? Bagaimana abang boleh katakana abang sayang dan cintakan saya sedangkan abang tidak boleh menerangkannya.

Suami : Betul! Abang tak tahu sebabnya tetapi abang boleh buktikan bahawa abang memang cintakan Sayang!

Isteri : Tak boleh beri bukti! Tidak! Saya hendak abang terangkan kepada saya sebabnya. Kawan-kawan saya yang lain yang mempunyai suami dan teman lelaki, semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mencintai. Dalam bentuk puisi dan syair lagi.
Namun begitu abang tidak boleh terangkan sebabnya

Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata "Baiklah! Abang mencintai Sayang sebab sayang cantik, mempunyai suara yang merdu, penyayang dan mengingati abang selalu. Abang juga sukakan senyuman manis dan setiap tapak Sayang melangkah, di situlah cinta Abang bersama Sayang!"

Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan suaminya tadi. Namun begitu selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan koma.

Si suami amat bersedih dan menulis sepucuk surat kepada isterinya yang disayangi. Surat itu diletakkan di sebelah katil isterinya di hospital.Surat tersebut berbunyi begini :

"Sayang!Jika disebabkan suara aku mencintai mu… sekarang bolehkah engkau bersuara? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika disebabkan kasih sayang dan ingatan aku mencintai mu…sekarang bolehkah engkau menunjukkannya? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.Jika disebabkan senyuman aku mencintai mu… sekarang bolehkah engkau tersenyum? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.Jika disebabkan setiap langkah aku mencintai mu…. sekarang bolehkah engkau melangkah? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika cinta memerlukan sebabnya, seperti sekarang. Aku tidak mempunyai sebab mencintai mu lagi. Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak! Aku masih mencintai mu dulu, kini, selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab. Kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu… ia boleh dirasai dalam hati."

note: Cintailah seseorang kerana ALLAH maka cinta mu takkan pernah pudar selagi dia melakukan perintah ALLAH dan meninggalkan larangan-NYA….berubahlah ke arah yang lebih baik untuk orang yang kamu cinta tetapi jangan memaksanya untuk berubah jika benar kamu mencintainya…..

5 comments:

CuTeMiUt78 said...

ye betul tu kak.. kita ada savekan email ni..

arsaili said...

salam..good point...love shld have no reason...

Cikgu Farish said...

Hmm... pernah gak dapat artikel ni dalam email. Tapi isteri aku tak pernah la pulak tanya napa aku sayang dia. Kalau tanya pun susah gak nak bagi jawapan tu...

zino said...

cinta ni something yg tak boleh nak di gambarkan.. tapi terasa kehadiran nya..

betul ke tu? hehe

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

cutemiut78
tulah, memang betul pun kan

arsaili
right

cikgu farish
tulah, saya selalu nanya kat rizal, sekarang x mau tanya dah

zino
sedap ayat tu, ya tepat sekali

 
template by suckmylolly.com