Monday, December 15, 2008

BARANG BASAH

menjelang kul 4.00 petang, anak-anak sedap zzzzzzzzzzzz, aku dah tidokan diaroang kat bilik mami. kat bilik aku susah coz rizal kalu masuk bilik mesti bukak katup suis lampu tu, anak-anak tido pun tak nyenyak


maka berjalan lah aktiviti aku gi pasar chowkit (bahagian luar, kat tepi jalan) beli barang basah untuk seminggu nyer stok, aku suka beli kat chow kit bahagian luar ni coz ikan dia fresh giler, mata ikan pun semua still bersinar n segar bugar. ikan pun x lembik cam kat dalam pasar chow kit.


tak ketinggalan gak aku beli ubi stela, ubi kayu ngan pisang nangka. tuan besar ai ni mengidam nak makan menda-menda bergoreng. malam nanti x yah masak nasi, goreng aje ubi ngan pisang.


stok untuk 5 or 6 ari


aku kan x lunch ngan rizal coz lauk aku x der, ikan bilis ngan cili besar tak dok, ni lauk favorite aku, after gi pasar chow kit, balik tu aku terus goreng bilis ngan ubi kentang. perut aku dah krot kret krot kret lapor.

lauk paling senang di masak, satu lauk ni dah boleh buat aku makan 3 pinggan nasi. actually lauk ni atuk aku (pak mertua mami) yang ajar kat mami. dan sehingga itulah ia menjadi kegemaran aku. aku masih ingat lagi, setiap kali cuti sekolah aku mesti balik kemaman gi rumah tok wan aku dan setiap kali tulah tok wan aku or mok mah akan masakkan special untuk ari setiap ari.

"kata nak diet, bilis tu boleh mengemukkan kita, lebih baik makan ikan aje" ni ayat rizal semalam yang hinggap kat telinga aku masa nak suap nasi. tapi ayat-ayat cinta tu tetap tidak membuatkan aku terbantut nak makan. makan tetap makan, perut yang lapor kena diisi, lantak lah nak gemuk ke nak kurus ke yang penting aku bahagia ngan perut besar aku ni.

perut 0h perut kita bahagia kan? bahagia lah sangat-sangat nyer cik rose..................sampai x hingat kalu mencekik


3 comments:

lily lotus said...

makan jer selagi lapar :D

Anonymous said...

Lawak betul Rizal bagi comment dekat you? Tapi jangan risau la.You tak ada la gemuk mana.Just control sikit2 saja.

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

lily lotus
tulah selagi boleh makan, kita makan

anonymous
kat mata dia memang akak ni gemuk sangat, coz dia kalu cakap mesti cakap "awak kan gemuk"

 
template by suckmylolly.com