Wednesday, November 11, 2009

ABANG OH ABANG




Laki aku mula risau bila nengok anak sulung dier main masak-masak, dan lagi bertambah risau bukan sebab main masak-masak ngan adik tapi main sorang diri. Kerisauan rizal menyebabkan kami berdua bertekak. sorang cakap cam gitu, sorang cakap cam gini.


Aku...........................aku tak pernah risau sebab aku tahu Muhammad Danish Rahimy tu memang minat memasak, maner tahu kot kot dia nak jadi chef bila besar nanti, sebabnya kalu aku or mami duk dapur masak, abang danish mesti ader sama nolong, nolong taruk garam pun jadilah yang penting ajak abang sekali untuk masak.


Soooooo double standardkan, little girls can play with cars, etc, and no one says anything.




When little girls play with “typically” boys’ toys we smile. Of course it’s ok for girls to play with trains and trucks! No internal dialogue required. But, when little boys play with “typically” girls’ toys, we chuckle, make a joke, or at the very least make some comment that lets everyone else know we’re fine with it. Yeah. Really we are.





My dearest rizal, there is nothing wrong for a little boy to play with girl toys or for a little girl to play with boy toys — children don’t know the difference at that age and as long as they’re having fun thats all that matters.

boys playing mainan pompuan does NOT make them gay

5 comments:

Softtouch [Hanim] said...

alamak sis..sy pun mcm en rizal jgk risau kalu anak nk main masak2 nie..mmg sy elakkan tp bila sis ckp pasal double std tu yg girl boleh plak main car br sy tersedar..betul jgk ckp sis....mana tau dia jd chef wan ke besar nnti...minat bdk2 ni bertukar2 kan...

juk said...

Salam ziarah. Blog anda sgt menarik. Jemputlah dtg ke blog saya pula. Jom kita saling jadi follower? Nak tak? Thanks.


cikgu zuki
zukidin.blogspot.com

Cik Amy Sensei said...

salam kak..

errmm..tetibe teringat zaman kanak-kanak dulu yang suka sangat main masak-masak..tp bila dah besa ni, malasla pulak nak masak..hahaha...

Irtiyah said...

salam

anak lelaki kalau minat dan pandai masak memang satu kelebihan. Kalau memasak terutama kuantiti banyak... memang sesuai dengan tenaga lelaki. Sebab tu kalau kenduri besar2 bisanya lelaki masak. Penat wooo...

cuma kena pantau perkembangan... tak semestinya pandai masak mesti lembut macam perempuan.

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

Softouch (Hanim)
tulah maner tahu kalu dia jadi cam chef wan, Amin

Juk
salam ziarah juga daripada saya. Terima kasih kerana sudi singgah, sama-sama kita singgah menyinggah yer.

Cik Amy Sei Sei
tulah yang akak bagitahu kat laki akak, budak-budak hari ni lain esok lain, cepat bertukar

Irtiyah
tulah yang laki akak duk cakap kena pantau dari semasa ke semasa

 
template by suckmylolly.com