Monday, November 09, 2009

MEMANCING


kesian tul kat laki aku dah hampir setahun lamanya tak gi memancing since aku mengandungkan baby cinta. aku dah beranak barulah dia dapat pergi. semalam baru dapat lepas gian, sehari suntuk abiskan masa kat kolam pancing. Sampai umah, orang pertama laki aku panggil adalah mak mertua dier, sebab dapat pancing ikan favorite mami. Kan main lagi dia bercerita kat mami pasal ikan yang dia dapat tu.




balik umah pun dah malam ari. tapi berbaloi jugaklah sebab dapat ikan yang mami hajati. bfore gi memancing, mami dah pesan kat rizal, jangan dibuang ikan yang dapat, wat balik, nanti mami nak buat ikan bakar. selalunya kalu laki aku mancing kat kolam ikan air tawar, mana ikan yang dia tak berkenan, di campaknyer balik kat kolam tapi yang maner dia rasa bini ngan mak mertua dia makan, baru dia amik. Pelikkan, memancing ikan air tawar tapi diri sendiri tak makan.

Asalnya laki aku nak gi mancing ikan air masin tapi aku soh gi kolam ikan air tawar, mancingkan aku ikan haruan banyak-banyak, tapi tulah ikan haruan tak dapat yang dapat ikan keli.




budak zaman sekarang, jarang nampak ikan idup-idup, dalam aquarium lainlah criter ni dalam plastik. ikan keli tengah duk mengelupur kat dalam plastik, tu yang abang ngan kasih jakun duk nengok ikan keli.


hasil dari memancing dapatlah 5 ekor ikan semuanya plus ikan keli


rupernya laki aku sempat lagi gi mancing kat kolam udang, dapat gaklah dalam 5 ekor, kata laki aku udang harimau. besau-besaulak tu. 5 ekor pun 5 ekorlah, janji fresh, sedaplak tu sebab manis, bukan aku cakaplah tapi mami, aku tak leh langsung rasa udang ni, mami takut perut aku gatal nanti, so aku cuma dapat nengok dan criter ajelah kat korang. apapun Alhamdulillah, rezeki dari hasil pertama memacing after setahun rizal menahan diri dari gi pancing ikan.


4 comments:

marinahunny said...

rezeki baby cinta la tu kak..tahniah ..

CuTeMiUt78 said...

kat sini byk ikan haruan kak.. nak2 time2 hujan ni.. perghhhh..

ai said...

Hasil yg lumayan!!!!

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

marinahunny
tulah rezeki anak-anak

cutemiut78
ikan haruan masak ngan cili padi perrhhh tak ingat lah rina oiiii

ai
rezeki dari Allah S.W.T

 
template by suckmylolly.com