Wednesday, December 31, 2008

MASAK MEMASAK



as usual, kalu dah balik sini, aku x derlah pandai-pandai nak masak ikut selera anak tekak aku, kalu selera aku ikan bilis aje pun dah cukup, nak nanya ngan laki aku pun tak guna, balik-balik soh refer kat abah gak. so setiap ari aku mesti nanya kat abah, abah nak makan aper ari ni.




abah soh aku masak ayam goreng pedas cam yang aku goreng semalam. tapi abah cakap, abah nak lagi pedas. so biasanya aku taruk 3 sudu cili boh, ari ni aku taruk 4 1/2 sudu cili boh. tengahari semalam aku x yah masak untuk ramai orang, takat 3-4 orang aje, coz semua dah pergi kerja, balik lak senja karang, tu dah kira time dinner. malam dah sah-sah kena masak lauk lain, takkan nak bagi pak mertua aku makan lauk siang tadi, kan tak pasail-pasail kena cop mahar PEMALAS.







abang kan sibuk main kat umah member sebelah, papa kenalah pantau time aku nak masak, kalu tak dipantau harus laju aje naik basikal round kampung.


aku kena gak masak tomyam tanpa letak daun limau purut, ujan yang mencurah-curah menyebabkan sorang pun tak nak kuar gi beli daun limau semata, laki aku cakap, x yah daun limau purut pun x per, semua nyer tengah lapor, belasah aje aper yang ader depan mata. bila aku ngadu kat abah takut tak sedap coz daun limau tak der, abah pun cakap, tak yah taruk pun xper asalkan ader rasa masam, jadilah tomyam.





aku nak masak, kasih pun sama nak nolong, merenggek-renggek nak nolong aku buat kerja, last sekali aku bagi kasih tumbuk bawang yang dah separuh aku tumbuk kira sambung ajelah, tapi dia punya tumbuk abis berterabur saner sini




kasihlah peneman aku kat dapur, tolong mama dier masak, kalu ari tak ujan jangan arap dia duk dapur ngan aku, ari ujan macam ni mestilah nak duk umah aje, anak dara ni pengeli sikit, selipar basah sikit aje dah moncung 14 depa. semalam time nak kuar gi beli minyak, selipar basah kena ujan pun mengamuk sakan marahkan selipar tu, pastu langsung x nak jalan, papa kena dukung aje maner nak gi.

6 comments:

DrSam said...

doakan hujan sokmo, supaya si kasih sentiasa menemani didapur.

atty's said...

sedapnya..tomyam..

selamat tahun baru ..semoga tahun 2009 ini membawa sinar..bahagia utk kita semua..

atty's said...

selamat tahun baru ..semoga tahun 2009 ini membawa sinar..bahagia utk kita semua..

Snow Peace a.k.a WaWa said...

Sure ayam goreng tu sedap rose smapai FIL suh msk lagi...

Azie said...

wau kak rose ku nak resepi ayam pedas tue....

dakgilachoc a.k.a nani said...

wah rajin kasih nolong mamanya masak erk..hehehe...pembersih la kasih ni...sipar basah pn xmo erk..

kak, ayam pedas tu nmpk cam sedap walopon lum dimasak...resepi xde ke? hikhik...

 
template by suckmylolly.com