Tuesday, April 28, 2009

HARI-HARI YANG BORING

  • dah 2 ari aku keseorangan, kesepian, keboringan kat opis, seri tersayang cuti 4 ari, kali ni melancong ke Beijing lak sambil melawat abang dier yang kerja kat saner. payah tul bila minah ni tak der, tak der tempat tuk aku bercriter bagai. terasa sangat kalu dia ni tak datang kerja. Member yang lain memanglah ader tapi tak sama ngan besfren aku sorang ni.

  • 2 hari dah berlalu, tinggal lagi 2 ari, pastu next week dia masuk kerja ari isnin, aku lak yang cuti sebab balik kampung. sekarang ni kerja aku ngan seri asyik duk ber SMS aje, dia happy giler, asyik duk criter pasail banyak giler barangan coke yang dia duk borong kat saner, borong-borong gak seri, jangan lupa belikan kak rose kain yang dah dipesan, nak buat raya. Tahun ni temanya kaler pink gelap kot, insyaAllah kalu panjang umur ader rezeki.

  • Ni kira lari dari topik lah sikit, kekadang tu aku rasa cam aku bukan seorang ibu yang prihatin pun ader. kenapalah aku ngok + bangang sangat. tapi at least perkara ni akan jadi satu pengajaran untuk aku dalam membesarkan anak-anak. Aku kenalah belajar daripada kesilapan ni. Bab pertama, abang danish selalu ngadu kat aku yang teacher Mala selalu komplem, abang datang lambat ke skul. tapi aku ingatkan abang cakap kosong aje sebab maner boleh lambat, bukan aku yang antor tapi naik van gi skul. van pun amik awal, 7.30 dah amik abang ngan kasih. tapi rupernya aper yang abang duk ngadu tu betul, memang sah anak aku sampai lewat, lam kul 8.45 pagi sedangkan kul 8.00 pagi semua dah kena siap beratur kat hall.

  • Kedua, abang danish duk mengadu kat aku cakap, abang danish kena share buku ladybird ngan Muhayiddin sebab mama tak belikan untuk abang. Orang lain semua dapat satu sorang, tapi abang sorang aje yang belum dapat, abang kena kongsi ngan budak sebelah. Aku cuma dengar aje tapi tak buat aper-aper tindakan pun sebab yang aku tahu, aku dah pergi bayar sendiri kat teacher mala tu. dan dia pun dah pulangkan duit baki tu bagi kat abang. Cuma kat tadika anak aku ni tak main bagi resit lepas ko bayar bagai, main tampal nota kat parent book aje, siap ngan sampul untuk masukkan duit kalu kena beli aper-aper, so aku anggap perkara tu cam tak ader menda sebab aku dah bayor. maybe abang aje yang belum dapat, tak cukup buku. rupanya tut-tut, semalam abang call aku kat opis ngadu buat kali kedua, teacher mala soh gak abang beli buku tu. Aku cam tak puas hatilah sebab dah bayor, tut-tut teacher mala cakap memang anak aku tak bayor lagi, so aper bukti aku nak bagi, resit tadok. disebabkan buku yang aku dah bayor tu bukan harga RM10.00, tapi RM98.00 makanyer aku terus call principal nelly komplem pasal aku dah bayor tapi teacher mala cakap aku lum bayor lagi, tapi aku cakap sebaik mungkinlah, langsung tak melenting, anak aku sekolah kat situ, nantikan semua cikgu boikot anak aku, baru padan muka aku. lagipun mungkin ader salah faham kat sini.

  • sekali ko memang betul, aku dah bayar bagi anak aku yang bernama Muhammad Danish Rahimy, tapi teacher mala tertukar dengan Muhammad Arief Danish. so semua buku tu dibaginyer kat Muhammad Arief Danish, yang Muhammad Danish Rahimy ni kena kongsi ngan orang lain. kesian kat anak aku. Tulah papanyer, dulu aku tak nak taruk nama Danish, nak sangat, berkenan sangat ngan nama tu, sekali ko dalam kelas ader 2 nama sama, sampaikan teacher panggil anak aku Danish A, yang sorang lagi tu Danish B.

  • So perkara ni pun dah selesai ngan baiknyer, principal nelly pun dah mintak maaf banyak-banyak sebab ader salah paham. aku pun paham, banyak sangat nama danish. memang logik lah kalu tertukar. so pengajaran untuk aku, lepas ni asal abang ngan kasih ngadu aje, aku akan amik tindakan sepantas kilat. aku takkan pandang ringan lagi aper yang abang ngan kasih cakap or ngadu.

5 comments:

~~ciklinn~~ said...

alahai ciannyer akak ku ini busannyerk kawan takder.... linn pun walau duk umah ni..kalu besfren tu coti mumalalah sms tanya apasal tak bukak YM..hahhahaha

haiyakk mcm2 hal ha....

mcma baby dlm peyut..... akak duk mabuk lagi ka?

ratna said...

bila dah baca citer ni.. bole jadi pengajaran utk saya juga.

all of us said...

kak rose nanti suh Seri load barangan Coke dia tuh kat sini..
sian abg danish...
Kak Rose ok ker..camner bb..

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

ciklinn
sampai ari ni still duk mabuk lagi, tetap tak berkurangan.

ratna
tq

all of us
insyaAllah, nanti akak suh seri uploadkan, tulah sian kan anak sulung akak tu, akak still cam gini gak, still mabuk mabuk agi

CuTeMiUt78 said...

kesian abg ya.. eemmm kerana kesilapan teacher abg danish yg jd mangsa..

 
template by suckmylolly.com