Wednesday, November 26, 2008

SLOW TALK


ini bukan kes dera tapi abang ngan kasih rajin sangat nak nolong basuh lantai dapur.


Asalnya abang n kasih tengah shower, pastu diaorang main-main mop lantai dapur. so abislah satu dapur berair. Mami naik angin terus amik rotan nak rotankan abang n kasih. Akan tetapi aku tak bagi mami rotankan abang ngan kasih coz budak-budak bertuah tu bukannya nak main air tapi dia selalu nengok kami setiap 2 ari sekali duk mop lantai. mestilah ader rasa nak mencuba atas aper yang mama dan nenek dia buat. cuma bezanya kalu budak-budak buat mesti lah x bersih.


aku cakap biar aku yang handle hal ni, aku takkan marah abang ngan kasih, rotan lagilah idak, bagus ader sifat ingin mencuba setiap aper yang parents diaorang buat. tapi aku slow talk ajar cara yang betul. bukan dengan cara main simbah camtu aje.

Alhamdulillah, abang ngan kasih dengar cakap tanpa menbantah dah merungut, abang n kasih ngan happy duk kesat lantai sampai kering. sambil-sambil tu aku tolonglah mop sekali. Pendekatan slow talk tanpa marah or menggunakan rotan ni aku belajar dari cara laki aku yang jarang sangat nak ninggikan sore or pukul, dia lebih suka bercakap dengan lembut, coz katanya satu hari nanti, meskipun lambat, pasti anak-anak akan terikut ngan cara kelembutan yang kita duk terap.


lain mak pak, lain cara didikan, semua ikut resmi masing-masing.

4 comments:

~dARlee zURiS~ said...

aah..btol tu
nak ajar anak2..x semstinya kena rotan bagai kan..
w/pun guna cara yg lembut..ia mesti melekat kat hati gak ti

wahh..kunun2 experience je ek=P

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

akak setuju tu, sebab tu akak guna pendekatan cam ni, rotan ni x sampai ati sikit

CuTeMiUt78 said...

ha'ah.. betul tu kak.. klu rotan sekali pun.. belum tentu diaorang akan ikut pe yg kita cakapkan.. bila kita cakap secara lembut.. lambat2 diaorang akan buat.. lagipun klu merotan tu.. akan menambahkan rasa jauhnya budak2 ngan kita.. disebabkan dia rasa benci..

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

cutemiut78
sebab tulah kak rose guna pendekatan "slow talk" takut gak satu ari nanti, abang n kasih benci kat kak rose

 
template by suckmylolly.com