Tuesday, January 13, 2009

MASAKAN CHEF DANISH

kalu tengah masak-memasak abang danish tak bagi dah kami panggil "abang danish" kena panggil "chef danish". kononnyer lah last nite abang masakkan kami mee sup. alkisahnyer, abang nak belajar cara nak masak mee, so mami potong semua sawi, fishball, tauhu ngan ayam siap-siap, pastu abang cuma tolong masukkan. gitu gak ngan garam, mami dah buat sukatan siap-siap, abang cuma tinggal nak taruk kat lam periuk aje. pastu mami siap tolong ajar abang camner nak rasa masakan yang abang danish masak.

tu yang abang danish tak henti-henti mulut duk pot pet, pot pet bagitahu kat aku yang mee ni abang yang masak. aku sampai aje kat umah terus tarik tangan aku masuk dapur, amik mangkuk soh aku rasa masakan yang abang masak. siap boleh tanya lagi "best tak mama, ni abang yang masak ni" . tentulah best, tak der masakan paling best dah, masakan abang danish lah yang paling best sekali..terus tersipu-sipu senyum ala-ala malu gitu.




tak cukup ngan aku, diajarnyer lak mak ucu dier camner nak masak mee, pastu as usual lah kan bila dah jadi chef, semua orang kenalah makan.

mami ni kalu ari rajin memang boleh kenyang nganboncit lah perut. semalam mami masak nasi beriyani. best sioottt. tapi tulah, mami buat sikit aje, coz takut tak abis. selalunyer kalu mami buat mesti membazir. tukang makan banyak sorang aje, yang lain makan ala kadar aje.


ha, nilah mee tumis yang mami ajer abang danish masak malam tadi, memang best lah abang masak.

6 comments:

~~ciklinn~~ said...

wah2 mestilah sedapkan cheff danish yg masak.....

alahai sedap gak nasi beriani tu.....

ai said...

wah..leh abang jadik cam chef wan! ade tallent ni!

dakgilachoc a.k.a nani said...

mee tumis erk? klu kita mee camtuh panggil mee rebus..letak telur ngan cili api..perghh terangkat siot..hehe..nasi briyani tu nampak sedapnyer kak...mintakla sket...

Tokeh Baju Terpakai said...

SYABAS ABG DANISH..
EH,SILAP..
CHEF DANISH!!

tumpang iklan yerk...
kepada sesape yg berminat nak barang2 baik,
boleh melawat ke page saya..
http://bajuterpakai.blogspot.com

CuTeMiUt78 said...

wah.. terror la abg danish.. blh ler masak kan tuk mirul plak k

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

ciklinn
chef danish memang pandai masak

ai
tulah mintak-minta jadi chef, amin

dakgilachoc a.k.a nani
panggil mee tumis sebab tumis bawang

tokeh baju terpakai
tulah saya link sekali barang awak

cutemiut78
tulah boleh, mirul datang umah untie yer nanti

 
template by suckmylolly.com