Tuesday, January 13, 2009

SAYANG MAMI

kasih ni bukan takat ngan papa aje dia manja, ngan mami pun manja gak cuma ngan papa ni terlebih sikitlah, budak sorang ni sungguh sensetif. cuba kalu usik kita nak gi maner-maner, tak nak balik umah lagi contohnyer cam nak balik kampung, kasih mesti menangis teresak-esak, sebab tak mahu berpisah.

Al-kisahnyer, semalam abang malas nak ngaji, balik dari tadika terus tido so tak sempat nak ngaji, jadi mami soh ngaji pas solat maghrib. abang cam naughtly lah sikit, abang langsung x nak ngaji, pastu bila mami amik rotan babat kat kaki, abang terus merajuk soh aku call polis, soh polis datang tangkap mami coz dera abang sampai abang sakit. (Ni gara-gara selalu dengar criter budak kena dera, so abang selalu guna ayat mami dera abang). Maka aku cam yang olok-olok lah call polis, soh polis datang tangkap mami sebab dera abang. tak cukup ngan aku, abang call lagi papa soh papa panggil polis datang umah tangkap mami. aku laki bini pun ikut ajelah cakap abang.


sekali pas solat isyak, mami wat main-main soh aku kemas baju mami coz mami nak gi balai polis, nak sleep kat saner, abang kan dah call polis. Kasih aperlagi terus meraung tak bagi mami pergi dan terus nak duduk atas riba mami untuk pastikan mami x leh gerak gi maner-maner. mami nak main-main kan abang pun dah x boleh coz kasih punya emosi sampai tahap mami kuar mata, sedih nengok cucu sayang giler kat nenek dier. Abang danish memang, time gini aksyen lah, cuba kalu terpisah 2-3 ari ngan mami, harus melalak lu bfore tido coz nakkan mami.


abis part abang ngan kasih, sekarang nak criter pasai CNYnyer cuti, aku ingat nak ajak mami ngan eji bercuti. kat maner-maner lagi belum ditentukan oleh my dearest rizal. tapi baru nak bincang nak gi cuti-cuti malaysia, mami lak cakap, anak sedara dia, abang mat dah tempah mami awal-awal lagi, nak bawak mami gi Genting. Dah lama hajat tu belum tercapai agi. alamak genting highlands ni bukan tempat favorite laki aku lah, kompem nyerlah rizal x kan pergi punya. sejak kawin sampai lah dah beranak dua, berkali-kali aku duk ajak tetap gak x mo pergi.

alah, aku tahu mami tu cakap aje, tak kan lah mak aku sanggup berpisah ngan cucu dier, abang ngan kasih balik kampung seminggu pun mami nangis duk rindu kat cucu-cucu. ni kan pulak nak gi berjalan ikut anak sedara, sajer cakap nak test kami 2 badik lah tu. apapun aku tetap tak bagi mami ikut, kalu aku gi sekali, lainlah criter. mami kena gak ikut kitaorang tau..

5 comments:

zino said...

makmna nya mami ajak pi genting la tu hehe

~Eila @ Along~ said...

bestnya kalo ade nenek lagi..leh manja2..hukhukhuk

dakgilachoc a.k.a nani said...

samalah mcm anak buah kita kak..walaupun mak kita yakni atuk dorg x tggl sekali tp biasa cuti sekolah mmg dorg tggl ngan atoknye so masa atoknye gi hj hjg thn lepas dorg xdptla duk kt kg ngan atoknyer...sudahnya 2 mggu pastu nangis2 ckp rindu kt atoknyer..hahahah...dh nama pn bdk2 kan...

CuTeMiUt78 said...

oh..oh.. so touching,..

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

zino
rasanyer gitulah ayatnyer kot

eila@Along
tulah best kan

dakgilachoc aka nani
budak-budak zaman sekarnag memang pandai-pandai dah tahu rindu bagai

cutemiut78
budak-budak

 
template by suckmylolly.com