Thursday, February 05, 2009

MASALAH PROBLEM

masalah baru timbul lagi, masalah terbaru adalah kasih x nak dan x ingin nak gi sekolah. setiap malam kasih akan merayu-rayu bilang yang kasih tak mau gi sekolah. setiap malam berlinangan air mata pujuk aku. kesian lak aku nengok. tapi setiap pagi aku paksa gak, sampai kan kasih menangis meraung-raung x nak gi sekolah. pakai baju pun mami kena tunjuk rotan, kalu idak kasih mengelupur x nak pakai uniform. memang tak nak gi sekolah langsung. Time nak naik van pun sama, aku angkat taruk dalam van, kasih boleh melompat kuar coz tak nak gi tadika.

and as usual, setiap pagi abang danish kena pujuk kasih, kena pujuk baik-baik "abang kan ader, dah jangan crying lagi yer, abang kan boleh jaga kasih, ni kan abang kasih", dah x mau crying lagi"


akan tetapi tetap tak jalan gak.......


dah ginilah keadaannya anak sulung aku sementara nak nunggu kul 7.20 pagi. anak-anak bertuah ni seawal 6.00 pagi dah bangkit dan siap pakai baju semua lam kul 7.00 pagi. pastu duk kat sofa mengadap tv.
actually aku pun tak sampai ati nengok kasih asyik duk nangis aje dan setiap malam merayu-rayu tak nak gi sekolah. so untuk nengok kenapa kasih tak mau gi sekolah, aku kena gi sendiri tadika kasih, aku kena nengok apasal kasih tak mau gi sekolah. Adakah kerana cikgunyer yang garang or adakah kerana kasih ader perasaan takut untuk bergaul. maka aku buat appointment ngan teacher nelly untuk nengok anak aku time tengah belajar. so semalam lam kul 9.30 aku ngan laki aku tercegat depan gate sekolah coz nak nengok kasih.

Pelik bin ajaib kerana setibanya kami di tadika kasih, dan hampir 15 minit duk pandang kasih dari luar, kami nengok kasih okey aje, bahkan terlalu aktif mulutnyer bercakap. bahkan bila ustazah soh baca doa makan, kasih yang akan bangun untuk baca doa makan, gitu gak bila ustazah soh baca surah Al-fatihah, kasih yang paling beriya-riya duk baca. kami tak nampak pun maner sebabnya kasih tak suka gi sekolah. lama gak aku bertapa kat tadika anak aku ni, lam kul 10.30 lak english class, aku nengok okeylak , asyik betul kasih buat ABC, time tu bila aku bukak pintu, kasih pun tak excited nengok kami laki bini, bahkan kasih boleh siap babai kat aku lagi n soh kami balik opis, kasih nak study ni.


dan bila aku tanya ngan cikgu kelas kasih serta pengasuhnyer sekali pun, dia cakap kasih happy dan ceria selalu. bahkan kasih yang paling banyak bertanya. time nyanyi pun sore kasih yang beriya-riya. Bahkan bila nak naik van, kasih akan duk sebelah pakcik van, sambil duk sembang ngan pakcik.
aku tak nampak maner masalahnyer, tapi aku tak paham kenapa anak aku x nak gi tadika??????






17 comments:

one love said...

mesti ada sumthing...

akak kena siasat lagi nih.

mesti!

Anonymous said...

part nie kena letak kamera dalam van dan tengok apa berlaku.. mungkin dia takut naik van.. atau ada org kacau.

kakngah said...

biasa la tu.. anak ni nk tarik perhatian kita. tu yg mcm2 ragam...

Anie said...

la..tak nak gi sekolah ker

Irtiyah said...

maybe dia nak perhatian dari mama dia? cara budak2 nak bermanja. tapi dalam hati dia... dia seronok di sek.

CuTeMiUt78 said...

ya la kak.. pelik gak.. napa kasih takmo g school.. akak tak cuba tanya kat kasih sendiri.. atas sebab apa dia takmo g school.. adakah kerana malas nak bgn pagi..

aDie dALi said...

this is serious.

u need to find out why ur children dont want to go to school..

mybe can go to the school and taslk to the teacher and their friends..kannn?

aDie dALi said...

u kene pi and jadik spy i mean.. :p

wann said...

maybe die windu duk kat umah.. sblom ni takyah g tadika.. sblom ni, lps bangun pagi utk antar parents die kuar umah g ofis, die boleh sambung tido..skrg tak boleh dah..

||alis|| said...

mmg betol pon, tak nampak apa masalah pon pada kasih.. nape ek..?? hmm...

Honey Bee said...

Salam kenal...
bagusnya kalau ada abg mcm si danish tue yea...pandai dia memujuk..kecik2 lagi dah pandai.. kalau dah bsr lagi le pandai...

nono said...

salam,

tasih...nape nie...xmo majuk2 erk...g scholl la..nanti jd pandai...leh kije best2...leh dpt gaji banyak...& yg penting leh shopping banyakkkkk...hehehehe..

ai said...

Alaaaa...saje je la tu..kasih saje nk nade-nade ngan mama dia ;P

Cikgu Farish said...

mungkin sebab malas dia bangun pagi... tapi bila dah sampai sekolah mata segar sebab jumpa kawan2 dia

eddie dewanaga said...

kasih tu suka kat sekolah, ramai kawan2... mungkin bila dia terkenang kena bangun awal pagi kot, tu yg angin lain mcm tu...

biasa la..

Jake's Daughter said...

kekadang tuh kak..mungkin sbb drg xnak bangun awal2 pagi kot..mood drg terganggu...sy ada jugak tgk anak2 buha kekadang meragam..just sbb kene bangun awal...

Cikgu Farish said...

Saya ada sikit nak kongsi pasal 'MASALAH PROBLEM' nih... ada kat sini
</a

 
template by suckmylolly.com