Monday, April 27, 2009

MACAM-MACAM HAL


ari ni aku masuk opis agak lambat sebab aku berkejar gi tadika abang ngan kasih. Ari ni yuran semester kedua perlu dibereskan. sampai aje kat tadika abang, anak-anak aku masih lum kelihatan lagi. sedangkan abang ngan kasih naik van jam 7.30 setiap pagi. sekarang dah kul 8.30 pagi pun anak-anak aku belum sampai lagi. time tu gaklah principal kat situ inform kat aku yang Encik samad, tokey van yang angkut anak-anak aku tu memang setiap ari datang lambat, 8.45 baru anak-anak aku tiba kat tadika, so maknanya anak-anak aku terlepas assembly dan nyanyian setiap ari. dan memang betul aper cakap principal tu bila abang ngan kasih sampai tepat-tepat jam 8.45 pagi, time tu assembly pun dah ujung-ujung nyawa nak abis.



nak marah ke? patut ke aku laki bini melenting? jawapan aku laki bini sama aje..... tak leh lah marah, walaupun kita dah bayar depa RM60.00 setiap sorang sebulan, tapi kena amik kira gak kan, Encik Samad tu setiap ari amik abang ngan kasih, antar balik semuanya selamat, Alhamdulillah. kalu ader apa-apa pun Encik samad prihatin, abang or kasih demam sikit terus inform kat mami yang salah sorang anak aku tak sihat. Musim orang hilang anak ni, musim anak kena culik bagai, rasanya lambat sikit ke tadika tak perlah kot, asakan anak-anak aku selamat pergi dan balik. kekadang kita kena faham gak masalah orang. mesti ader sebab lambat, takkan sengaja nak lambat, dulu okey aje, sebulan dua ni aje yang jadi cam gini. sekarang ni ekonomi down giler, of cozlah Encik samad nak carik ramai bebudak yang naik van. so rasanya kami tak ikut kot nasihat principal tu soh berkeras sikit ngan samad. tak beranilah weiiiii, anak-anak aku gi sekolah, balik sekolah semuanya atas tanggungjawab Encik Samad, takkan lah hal sekecil tu pun nak buat ribut, nanti kita yang melenting sound Encik samad, depa lak yang menci kat anak-anak kita. kan anak-anak kita jadi mangsa. kesimpulannya, takperlah, terlepas nyanyian ngan aseembly asalkan anak-anak aku suka gi sekolah naik van Encik Samad, tupun aku dah bersyukur sangat pada Allah S.W.T. Alhamdulillah, bak kata laki aku, idup kat dunia ni, idup lam masyarakat ni tak leh nak cerewet sangat.

6 comments:

Ena said...

RM60 sbulan? murahnye.. ena bayo dekat RM200 tp sebis ampeh.. tu pun suh tambah duit ngaji RM30 tp bile tanye dak2 ni, dia kata takde pun ngaji.. walhal btau aritu tiap2 ari drang wat..ampeh tol!!!!

mama mya said...

yer betul kita x leh nak cerewet sangat peringatan tuk diri sendiri :)

zino said...

zino pun selalu lambat hantar fizah ke sekolah... bila sampai lambat kena lah sain autograf kat pengawas tu.. sian fizah..

abis tu nak buat macam mana..terkejar2 nak keluar cepat.. ada kalanya lambat juga..

MULAN said...

betoolll tu.. dia harapan kita utk amik anta anak2 pi sekolah.. bior le.. pejam mata sebelah, pekak kan telinga sebelah..

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

Ena
duit RM60 tu adalah duit bayar van, bukan yuran tadika, yuran tadika pun lebih kurang sama aje ngan anak ena, lam RM200 gak

mama mya
tul tu

zino
tul lah perkara yang tak dapat dielakkan

mulan
tu tul dik, tepat sekali

CuTeMiUt78 said...

wah..lama tak masuk sini..byk citer yg tertinggal.. betul la kak.. pak samad tu dah jaga hantar n ambil pun syukur yg amat kan

 
template by suckmylolly.com