Monday, June 08, 2009

PELBAGAI KAEDAH

macam-macam kaedah aku guna untuk pastikan abang dapat belajar menulis dengan betul. Anak sulung aku ni memang ader masalah malas nak menulis. Dari umur 5 tahun hinggalah sekarang ni, tak habis-habis cikgu duk komplen cakap "ini Muhammad Danish kan ader masalah malas mahu tulis lah, setiap ari saya mesti kena paksa dia tulis". aku dah biasa dengar ayat kat atas tu, bahkan pernah 2-3 kali anak aku berlari keliling umah sebab tak mo gi sekolah sebab tahu hari tu ader kelas menulis.


so untuk pastikan yang anak aku lancar menulis cam budak sebaya dia gak, asal balik dari pasar or TESCO bila ader sayur-mayur. Aku akan bungkus sayur-sayur tu semua dalam paper dan bagi abang tulis. semua ni adalah salah satu kaedah untuk aku ajar abang. Dan alhamdulillah, kalu part cam gini memang abang Danish terlebih rajin.


so sekarang, semua sayur-sayuran yang berbalut kat peti ais akan dipenuhi ngan tulisan abang.



hasilnyer, jadilah cam gini.

Abang danish ni dah semakin rajin dan pandailah, sayang kat abang, muahhhhh
(bodek ni, nanti kalu abang baca mesti senyum sampai ke telinga nih, konfem nih)



11 comments:

zino said...

good idea.. dia terasa di perlukan so ada lagi nak tulis ke mama ? hehe

zafi said...

ha dah nampak hasilnya tu kak!
takpe ... kene crate enviro yg best untuk die suke menulis... i think what u can do.. bawa die ke event2 yg boleh buat die balajar lebih nak menulis... contoh petrosains, taman burung... kdg2 they have some sort of paper untuk kids melukis mewarna menulis etc...

Y u Z z 9071 said...

lama lama pandai punyee

Mak Su said...

kaedah yg pelbagai, insyallah boleh membantu :)

lily lotus said...

hehe...jadi parents ni mmg kena sentiasa kreatifkan

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

salam. nak tuka link leh. suke baca ur blog sbb sya nak cri blogger yg ada anak sbya.

CuTeMiUt78 said...

wah.. bagus la abg danish.. dah makin rajin dan pandai..emmm pandai akak buat cara gitu..

atty's said...

rajinnya danish..

Siti @ nurie said...

idea ni bolh pakailah utk mia nanti....best juga kan...takpe, kene slow1 ngajar..tapi rasanya danish ni nak kene ajar cara unik cktlah....he he he

jejakalkindi said...

bagus idea ni..boleh dipraktiskan oleh anak saya jugak

Excel Manager said...

Anak yg cerdik..

 
template by suckmylolly.com