Wednesday, July 01, 2009

KOMEN LAGI DAN LAGI DAN LAGI


  • ni gambor yang aku amik pagi ni, idung dah mula kembang, rambut pun aku dah potong pendek sebab rimas sangat ngan rambut panjang. lagipun aku memang cam gini, asal pregnant aje mesti malas nak bersiap. pakai baju gi kerja pun aku carik baju ngan seluar yang tak perlu iron. aku malas benor nak berdandan bagai. penyakit pun pun satu opis tahu. kemalasan dah mula melanda selama 9 bulan.

  • ari ni baru bukak blog, ari ni gak baru baca komen, aikkk aiseyman ader lagi komen daripada anonymous. Saperlah ni yang tak berani nak taruk nama. kenapa tak nak berterus terang siapa diri anda, daripada duk bagi komen aje baik berterus-terang siapa diri kita. comments yang datang dari anonymous kali ni memang bahasa dia baik dan teratur, tapi ader ayat-ayat yang pedas sangat, menusuk kalbulah jugak, tapikan beb don't judge the book by the cover lah brother. Tak semestinya cara berpakaian tu menunjukkan sifat peribadi seseorang. tak semestinyer bila bersekolah agama or belajar di Universiti beragama ataupun bertutup litup bagai sudah cukup menunjukkan yang seseoarang itu beriman.

  • aku tak derlah melenting ngan anonymous tu tapi kurang ajar sesangatlah lah tu kalu senang-senang cakap aku sendiri sebagai parents tak der displin. anonymous tu tinggal ngan aku sekali ke? sampai tahu aku as a parents tak der displin bagai. dia tahu ke cara-cara aku mendidik anak camner? lain parents lain ajarannyer. aku memang tak pernah marah or pukul anak sebab aku tak mahu anak aku takut ngan aku, aku nak dia hormat ngan aku. Kenapa anak-anak aku perlu takut ngan aku, aku bukannya berkuasa atau orang yang hebat, aku cuma manusia yang bernama ibu, yang aku mintak adalah sifat hormat. silap ajar anak sebab nak suruh takut, aku tak mahu anak-anak aku membesar sebab takutkan aku, aku nak dia hormat aku. may be betul aku as a parents, aku terlalu spoiling kan anak-anak aku. tapi tu cara didikan aku, aku tak pernah mintak nasihat pun. yang aku tulis kat blog ni adalah criter untuk abang danish baca bila dia besar nanti, biar dia tahu betapa dia tak suka gi sekolah masa kecik dulu. itu aje, bukan nak minta pendapat orang ramai. aku tak tulis pun please help me.

  • satu lagi melampau giler lah bila sentuh bab cara anak dara aku berpakaian. weeeei, anak aku, aku punya hak dan citarasa aku sendiri nak pakaikan dia camner. Seksi ke apa ker itu hak aku sebagai mak bapak, pleaselah beb, anak aku baru 4 tahun umurnya. kalu ko rasa nak soh anak ko berpakaian elok-elok didik anak sendirilah, jangan sibuk jaga tepi kain orang. Lagipun bila besar nanti dia sendiri tahu nak mencorak yang maner baik dan yang maner buruk. Contoh terbaik aku boleh bagi adalah sedara aku sendiri kat Terengganu yang duk kat Mengabang telipot. Dari tadika antor tadika islam, pastu dari darjah satu sampai tingkatan 5, tudung tak pernah bukak, siap pakai stokin lagi kat kaki, tapi tut-tut belajar U kat Kolumpo, sikit-sikit dah tanggal, pastu dapat kerja kat badan korporat, tudung kemaner, aper pun kemaner. itu bukan salah mak pak sebab dari kecik mak bapak dia antor sekolah agama, bahkan umrah dah pergi masa umur 15 tahun, tapi bila besar anak-anak dah pandai pikiq maner baik dan buruk. terpulang pada anak-anak. banyak dah yang aku nengok berlaku cam gitu. tapi aku nengok balik-balik tak abis-abis mak pak disalahkan. Abis anak tuk iman yang kena tangkap basah tu sebab salah mak pak ke? bukanlah beb, mak pak dia dah bagi secukupnya pelajaran agama tapi selebihnyer dah besar pandailah pikiq sendiri.

  • dan bukti yang paling terkukuh sekali adalah kenalan paling rapat dan amat rapat sekali ngan family aku, belajar di universiti agama yang terkenal, jadi iman ketika majlis perhimpunan remaja islam semenanjung, dilantik jadi penghulu ketika majlis remaja islam, Mengaji alahai sedap bukan main, tapi bila dah kenal lama kenai, sembahyang lima waktu pun idak sempurna, bulan pose pun tak puasa. so sekarang ni pakaian tu menunjukkan sifat seseorang ke? budak lelaki ni siap berserban ngan berjubah bagai lagi. so sekarang bagitahu lah kat aku, pakaian tu mencerminkan sifat seseorang ke?

  • tang tu okey lagi lah, tapi bila cuba nasihat aku terapkan nilai-nilai islam dalam cara aku mendidik anak-anak tu memang melampau lah, ko ingat ko sorang aje ke Islam. aper aku ni bukan islam, bila cara aku berpakaian cam gitu terus didik anak pun cam chicagolah. ni lah sifat orang-orang melayu, asal pakai seksi aje, anak terus dicop tak didik cara islam, aku peliklah, anoymous ni tinggal serumah ngan aku? cuba terang sikit kat aku, penerapan nilai islam ko tu camner beb. bab-bab agama ni tolonglah jangan sentuh, tak payah tinggal komen lagi boleh tak? laki aku sendiri tak kisah cara aku berpakaian ko lak sibuk nak bising. ko kenal sangat ke ngan aku? mari lah duk serumah ngan aku dulu. ikut sedap tangan aje menaip. ingat sikitlah beb, jangan mudah sangat nak judge orang, anak ko sendiri ader ke minum air yassin setiap ari, minum air yassin bukan sebab nak lulus periksa or ader masalah tapi minum air yassin sebagai air harian, berbotol-botol lam peti ais, semuanya dipenuhi air yassin. Anak ko ngaji beraper kali sehari? Anak ko dah baca surah aper? anak ko umur 4 tahun dah pandai sembahyang ke? beb takkanlah semua tu nak tulis dalam blog, kalu ko berbangga sangat ngan cara penerapan islam ko tu ha, tulis blog, aku takkan sekali-kali tunjuk kat orang yang anak-anak aku alimlah, pandai mengajilah, pandai sembahyanglah, kenapa aku nak jaja menda tu semua, menda tu perkara rutin, takyah nak heboh kat orang. bukan dapat pahalapun, dapat dosa lagi, sebab riak, aku ngan family aku tahu sudahlah. peliklah sejak akhir-akhir ni macam orang tahu sangat ngan idup aku, padahal 20% sahaja yang berlaku aku tulis. pleaselah......

12 comments:

ina said...

Cara didikan saya pun lain. Saya tak suka kalau anak-anak saya buat-buat baik depan saya tapi belakang hampeh. saya tak pernah paksa pada cara berpakaian. saya kata kalau nak berubah kena dengan ikhlas hati sendiri.saya tak pernah peduli ngan kata org. awak pun tak payah nak dengar cakap org.lantak pehlah mereka.

Diamilikku said...

sabar kak..
jgn tensen2..jgn layan sangat...akak tu pregnant...lantak pi lah kat depa nak tulis apa...kalau depa tak suka toksah baca..duk nyibuk mai baca buat apa...kak sabaq tau

edrina said...

suka betul anon tu jaga tepi kain kak rose ek.. kalau gentleman tinggal la nama yer tak? mcm2 manusia.. mmg suka cariks silap org.. silap org jerk dia nampak..

alia amirah said...

sabar k.rose. pedulikan si anon2 tu. stimes some people ni senang2 je judge, they dont even know kan?
ignorance is bliss, ;)
take care.

celotehcomel said...

kak rose...
buat dek je...
kalo akak pk2 nti lain plak citenye...
BP naik nti x pasal je...
dah la saya mcm x sabar je nk tgk baby akak ni...hehehe..
"silence is golden"

Zanna_MamaBatrice said...

sabar sis
betul ckp sis tu......kalau anak2 terpesong bila dah besar....bukan bermakna kita sebagai ibu bapa salah beri didikan.....mereka dah boleh fikir dah boleh pilih...kita nak marah2pun x boleh kan...

apa yg penting as ibu bapa, tanggungjawab kita beri yg terbaik utk anak.........soal pakaian tu, kecik2 ler kita puaskan dia pakai seksi2...nanti dah besar, xde ler dia teringin nak pakai coz' kecik2 dah puas pakai kan.....he he he

kita as paretns tahu apa yg terbaik buat anak2 kan.....take care kak ros.....miss u

Diana Abd Rahman said...

isk..isk..sabar..sabar jgn marah banyak sangat.Tp sy tahu awak geram.

Khas Lysha said...

sy setuju kak rose. urusn ibadah biar kita dgn Allah saja. kalo dah setiap kali sembahyang, ngaji, atau beribadat nak tulis dlm blog bukan ke riak namanyer tu. lagi la Allah laknat.

lina said...

salam kak rose...
sabar ea....
orang dengki ngan family akak yg hppy lagi bhgia tu...
tu yg diaorg dok kutuk2 bagai.......
manusia skg ni x pernah nk tgk org lain senang kak...ada jek yg hasat dengki mereka tu..nauzulbillah..

neezareef said...

steady kak ros
lg pun kan ade pepatah ke ape ek
'iman x dpt diwarisi dr seorang ayah yang bertaqwa'
sbb iman tu bkn leh kita waris2kan..kita as parents turunkn ilmu yang sepatutnya je kan..

ai said...

kak rose...aku pon penah kene gak. bila baca komen dari mak enon yg tunjuk baik ni rasa cam kembang kuncup bontot aku! lebih kurang sama gak la ngan komen utk akak. tp banyak tuju kat aku la. kononnya cara aku bercakap ngan anak2 & laki sama ngan cara aku nulis dalam blog! apa giler ke wei?? takkan le aku nk menjubokan laki aku lak? anak-anak aku bagai? adoii...kadang dowang ni takleh nk pikir. isk!

Sabo la kak..aku bila org komen gitu, aku balas baik2 je. lelama sok, dia la dowang. ntah2 dowang ni takde life sendiri..nasihat boleh, tp jgn le kuang ajo!

eh..ni blog kau ye kak? aku tulis cam kat blog aku lak! ahak...

CuTeMiUt78 said...

sabar kak.. emmm org tu memang skkee jaga tepi kain org lain kot.. tu pasal dia membz body utk cakap yg tak serupa bikin.. biar kan dia kak.. jgn dilayan..

 
template by suckmylolly.com