Monday, October 05, 2009

HOMEWORK TIME KALU.................

kalu time buat homework mesti ader yang kuar air mata, kalu tak kuar memang tak sah. Kasih budak perempuan lain sikit ragamnyer, agak rajin. Abang danish pun rajin gak tapi biasalah ader malas sikit. Kalu main ps laju aje, cuba kalu buat homework, kalu tak berdondang sayang memang tak sah. bukan abang danish namanyer.

padahal homework kasih lagi lagi dan lagi banyak pada abang, tapi disebabkan kasih memang suka buat homework, suka menulis dan mewarna, maka menda tu semua cam makan kacang aje. Kekadang tu terlebih rajin, teacher tak cop perkataan "homework" pun kasih dah buat gak. sampaikan teacher kelas kasih kena call aku bagitahu yang jangan buat homework kalu tak bercop, sebab belum belajor lagi bab tu.

budak rajin yang senyum sokmo......







anak sulung aku biasalah, memang tak minat buat homework, gi tadika pun asyik membilang ari bila nak cuti, padahal baru masuk hari isnin, tapi dah siap tanya bila nak cuti lagi? Beraper hari lagi nak kena gi sekolah?




kalu tak menangis, kalu tak koyak buku akibat dipadam berulang kali, memang tak sah. asal pegang homework aje mesti cakap penatlah, tiredlah, tak mo buatlah, kenapa kena buat homeworklah, abang tak suka homeworklah, abang tak suka gi school lah, abang nak sit at home aje.





tapi aku tak pernah guna pendekatan paksa or marah or tengking anak. aku akan guna cara selembut mungkin, pujuk abang selembut mungkin sampailah abang akan buat homework sampai abis. Lain orang lain caranyer, so tak boleh nak bandingkan cara kita didik anak kita ngan anak orang. lagipun anak-anak kita masih kecik, kita tak tahu camner perjalanan hidup diaorang nanti. comments tentang aku yang tak pandai didik anak sebab tak pernah marah anak, comments tentang aku yang spoil kan anak-anak, selalu gaklah aku dapat comments dari anoymous yang sering menasihati aku cara mendidik anak-anak. tapi kan aku rasa didik anak mengunakan cara pendekatan yang lembut amat berkesan contohnyer arwah Ustaz Asri Ibrahim (Rabbani), beliau tidak pernah meninggikan suara atau menggunakan pedekatan kasar atau marah pada anak-anak beliau, asuhan dan didikan yang beliau amalkan ader lah dengan mengunakan bahasa sehalus mungkin dan dengan penuh kelembutan, malahan isteri beliau tidak pernah mendengar beliau meninggikan suara pada anak-anak. aku baca artikel ni dalam luahan isteri arwah yang mana arwah adalah seorang suami dan ayah yang terlalu baik.


lepas aku baca artikel tu aku jadi semakin yakin yang pendekatan yang aku gunakan amat berkesan pada abang dan kasih. Sebab aku nengok kalu mami marahkan cucu-cucunyer, mereka akan memberontak, akan tetapi kalu aku tak marah, aku cakap elok-elok, pujuk baik-baik, aku nengok anak-anak aku memang dengar cakap. sekejap aje aku pujuk dah jalan. tapi kalu guna kekerasan, jawabnyer depa semua makin melawan dan memberontak.









sambil nangis pun, Alhamdulillah abang dapat siapkan gak homework abang. abis 3 bijik buku abang dapat siapkan, tapi aku tak henti-henti duk pujuk dan urut tangan abang sebab lenguh buat homework, story pasal ben 10, sampailah abang siapkan semua kerja sekolah.

8 comments:

Irtiyah said...

Salam

Memang kena banyak sabar. Lain budak lain sifatnya. Semoga terus gigih. Sebagai guru saya memang suka bila parents ambil berat tentang pelajaran anak-anak mereka.

atty's said...

abang sama ar ngn fir.kalo suh buat homework ..menangis2 cam kena rotan.

CuTeMiUt78 said...

bagus la cara akak didik anak.. kira akak blh dikatakan kategori penyabar dlm hal ni..

lily lotus said...

ishk2..sabar2..hehe..lama2 rajinlah tu abg..amin

watie said...

selamat hari raya maaf zahir dan batin :)

Bibu said...

mmg betullah kak rose
anak sulung sy sebaya ngan abng ni la..ya rabbi susahnye nak siapkan hw..padahal mende tu de leh siapkan dlm mase bape minit kalo time angin de ok..tapi time angin de ko..mau jadi rimau saya cam smlm mmg saya sgt hangin..yerla..betul tuh..kalo kite keras n kasar lagi anak2 susah nak dgr ckp huhuhuu...tapi cane nak bersabar saya ni mmg cepat naik hangin adoiii

Lestat said...

Biasala budak2.aku rasa aku dulu pun camtu gak..hehehehe

MULAN said...

bagus la penyabar orangnya.. adus, bilakah diri ini akan tetap teguh sabar mengajar anak2..

 
template by suckmylolly.com