Saturday, November 21, 2009

FIGHTING, FIGHTING, FIGHTING


Anak-anak aku ni waktu umur 2-3 tahun aje baik lah sangat, jarang sangat berkelahi, maklumlah time tu kecik lagi, abang sayang kasih, kasih pun sayang sangat kat abang, apa pun berdua aje, enjoy the same toys, games and activities and play so well together.


Tapi bila dah besar dalam umur 4-5 tahun, maka bermulalah episod bergaduh antara abang dan adik. Time nilah jugak adegan screaming, name-calling, punching ngan hitting bermula.


Tapi selalunya bila gaduh yang akan selalu mengalah adalah kasih. Abang payah sikit mungkin sebab boy kot egonya agak kuat sikit. Tapi mana boleh kalu selalu kasih yang mengalah makanyer aku buat satu cara penyelesaian untuk abang ngan kasih dan dengan cara ni juga Alhamdullilah they don't yell near as much, the hitting is way down and the name-calling has all but stopped.

Salah satu caranya aku suruh diaroang write apology letters to each other about why they should be respectful or about their particular offense, tapi of cozlah anak-anak aku tak lancar menulis, namapun baru 4 ngan 6 tahun makanyer aku eja, depa berdua tulis, tapi aku soh diaorang fikirlah kenapa kena mintak maaf, apa salah diaroang, kenapa tak patut gaduh, bla bla bla, pastu surat tu kasih akan bagi abang dan abang akan bagi kat kasih, lepas tu mami akan bacakan kat diaorang terang satu persatu dan masukkan dalam balang, supaya malam nanti boleh kira berapa banyak surat dalam satu ari akibat gaduh.


ataupun aku sit down ngan abang n kasih n suh diaorang bagi reasons why they love their sibling. It kills them to do it, tapi aku paksa gak. One time tu abang cakap ngan kasih "abang love adik abang ni sebab adik abang selalu jadi raksasa bila play ultraman, sayang adik abang ni." n kasih lak cakap, "Tasih love abang sebab abang selalu bagi tasih happy biarpun abang selalu jerit kat tasih."

Pastu kekadang tu depa berdua ni always fighting in the car, cara laki aku lak, rizal akan bentikan kereta tepi jalan pastu soh diaorang salam n hug each other itu jam gak, kalu taknak buat, rizal olok-olok cakap akan tinggal kan diaorang kat tepi jalan.

2 comments:

Shifu67 said...

salam tuan rumah... apa khabar... lama tak singgah sini..

errr... bawa abg dgn kasih gi McD kot baru la tak gaduh2... hehehe

CuTeMiUt78 said...

good lesson... bagus ni utk dipratikkan

 
template by suckmylolly.com