Tuesday, November 24, 2009

PAYAHNYER ALAHAIIIIII


Payah betul berat badan aku nak turun kali ni, ater katanyer kalu jaga sendiri anak n fully breastfeed anak, berat badan akan turun ngan cepatnyer. Tapi rasanya formula ni tak leh pakailah untuk diri aku. Melahirkan anak ketiga ni menyebabkan berat badan aku payah benor nak turun mencapai tahap yang aku nak.

Masa aku pregnantkan abang berat badan aku adalah 80kg. pastu bila lahirkan abang aje after abis pantang, berat badan aku turun 30 kilo dalam masa 2 bulan. Walaupun tak dapat lagi berat badan cam zaman bfore kawin lam 45kg tapi haruslah bersyukur nama pun dah jadi bini ngan mak orang, lebih-lebih lagi spesis cam aku cepat naik kalu banyak makan.

pastu masa pregnantkan kasih lak berat badan aku adalah 75kg. pastu bila kasih lahir aje after two months, tempoh abis pantang berat badan aku turun 26kg dalam masa 2 bulan iaitu 49 kg.

Camner boleh turun banyak cam gini aku pun tak tahu yang aku sedar aku kurang sangat makan dalam pantang, banyak tido sebab aku letih. Aku pun tak fully breastfeed anak sebab aku campur ngan susu formula. Dan aku tak jaga sangat anak sebab semuanya mami yang buat. Time abang danish, lagi aku tak usik langsung anak, time nak bagi susu aje aku pegang. almaklumlah cucu sulung semua mami nak buat. tapi pelik berat badan banyak giler turun lam 30kg. Time kasih lak, aku pun tak pegang sangat sebab kasih kuat tido disamping mami pun yang excited dapat cucu pompuan lak, boleh dikatakan semuanya mami yang buat aku cuma duk baring, pantang lah kononnya. Tapi berat badan aku memang cepat turun sebab aku tak makan sangat.

Tapi yang no 3 ni......

payah benorlah aku nak turunkan berat badan, bercinta sebab every week aku akan timbang tapi tak banyak perubahan memang turun from 70kg ari tu tapi tak mencapai tahap kehendak ati aku. Padahal yang no. 3 ni patut lagi senang turun sebab kata orang kalu menyusu anak sepenuhnya dan jaga sendiri anak berat badan senang turun tapi tak leh pakailah petua tu untuk aku sebab lagi kuat anak aku menyusu lagi cepat perut aku lapor dan aku pulak asyik nak makan aje. Pastu aku lagilah berjaga malam sebab jaga sendiri, kejap-kejap nyusukan anak, kejap-kejap check pampers anak tapi pelik bin ajaib lambat benor nak turun dan nampaknyer gayanyer tak leh nak pecah rekod time abang ngan kasih. Kali ni semua aku buat dari hari pertama balik umah sampailah leni, mami langsung tak buat sebab aku nak buat sendiri lagipun aku tahu mami of coz tak excited dah sebab cucu no. 3.

Tapi kenapa ha, payah benor nak turun, laki aku lagi senang cakap, dah tua kot, antibodi slow giler?????







4 comments:

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

ehehhe 2 lew nurse n doctor tipu jerk slalu org bf lg badan x turun2 sbb mkn kuat ehehehe
x per la tembam sket jerk :D

Nurhayati said...

yati pun sama.. berat ni tak mo turun2x.. huhuhu stress stress

Zareda Norman said...

bukan antibody tapi metabolisme dah slow tu..

CuTeMiUt78 said...

walla statement abg rizal tu.. ada ke gitu.. eemm tak pe kak.. insyallah satu hari mungkin blh turun,..

 
template by suckmylolly.com