Monday, November 23, 2009

SEKOLAH KEBANGSAAN PANDAN INDAH



Hari sabtu ari tu, kami bawaklah abang ke sekolah ni untuk menghadapi exam bagi menentukan kelas maner yang abang danish layak. Nengok aje sekolah ni yang begitu besar compared ngan tadika of cozlah abang jadi excited giler sebab ramai students dan of cozlah member pun akan ramai.


supposed kul 8.00 pagi dah berkumpul kat sini tapi tulah, kami lambat sampai coz 1st car kami bateri nyer kong king kong, terpaksalah pindah lah ke 2nd car kat level 2. kiranya kami sampai sini lam kul 8.20 pagi, pastu register dulu anak, nengok anak ambik exam ka kat kelas maner. memacam lah menda nak kena buat.


masa ni orang duk berkumpul sebab antor borang permohonan, abang supposed dah masuk exam tapi tulah laki bini dungu, yang nunggu kat kantin reramai tu sebab nunggu anak tengah exam, tapi anak aku sedap aje duk melilau ikut makpak dia kat sini. Aku masih lagi dalam pantang, tapi kerana anak sulung kesayangan aper salahnyer kuar kan. bukan tak pernah kuar pun bfore ni.


mak pak lain semua duk nunggu kat kantin, tapi kami laki bini kena nunggu kat luar, sebab anak sulung aku tu memang takut kalu tak nampak muka mak pak dier, confirm tak buat exam kalu tak nampak kelibat kitaorang. terpaksalah akur yang abang danish memang manja sangat.



see, abang duk pandang kami kat luar, takut-takut kami pun cam mak pak lain tunggu kat kantin, takkanlah mama sanggup buat camtu, dah sah-sah mama tahu anak mama ni memang tak leh kalu tak nampak muka mama ngan papa.


masa exam kertas pertama, exam bahasa melayu, abang masuk lambat lam 15 minit lewat so abang cam tak beraper boleh buat sebab arahan dah dibagi awal-awal masa abang tak der, aku nengok anak sulung aku cam blur aje, tak tahu nak buat aper. Ini adalah kesalahan kami sebab lambat antor abang masuk kelas, sibuk nak register dulu, padahal register karang-karang boleh. Abang exam kat kelas no. 4.



kesian kat anak aku cam blur aje, tak aperlah abang yang penting abang berani masuk kelas tanpa kami. Aku memang ader masalah ngan abang danish yang agak takut untuk gi sekolah sejak dari umur 4 tahun lagi. berbulan lah kami nunggu kat tadika sebab abang terlalu manja.




sib baik ader kasih yang setia menunggu abang di luar bilik darjah. kasih bagi semangat kat abang.



see, kasih kejap-kejap gi depan, pastu gi belakang semata-mata nak bagi semangat pada abang. Kasih pun tak mo berganjak dari bilik darjah abang sebab tahu abangnya manja sangat. Bila abang benti nulis or color kasih akan cakap, buat abang, buat see orang lain semua buat. Ader 3 subject yang abang kena hadapi, Bahasa melayu abang tak beraper boleh buat sebab masuk lambat, Bahasa inggeris Alhamdulillah aku nengok abang ader gak buat n color, Matematik pun sama, cepat aje abang dah siap, betul or salah tak tahulah, yang penting kertas tu tak kosong cam kertas BM.


exam pun selesailah kul 11.30 pagi, rizal of cozlah risau sebab anak masuk lambat exam, cuba tanyakan kat cikgu, anak dier boleh buat ke tak? Orang yang paling risau tak keruan laki aku lah sebab rasa bersalah antor abang lambat pastu bila abang blur pun rizal cam tak senang duduk. Aku as usual lah semua menda aku pandang ringan, tak perlu risau baru darjah satu, pelan-pelan kayuh nanti dapatlah, tak mo lah compared ngan anak orang sebab sendiri tahu abang rugi setahun masa belajar kat chinese kindergarten. Apa pun aku yakin ngan anak sulung aku.






selesai sudah, boleh balik tapi bukan balik umah sebab dah janji ngan abang nak bagi abang hadiah kalu abang tak takut masuk kelas. kena bagi semangat, anak sulung aku ni manja ngan takut aje sikit.


3 comments:

ai said...

bagos tol la kasih ni. jaga betol abg dia. Tp mmg betol kak. Mana kita bleh nk compare bebudak ni. Ngan anak2 sendiri pon tak boleh. Lain budak, lain caranya kan?

atty's said...

semoga result abg bagus..
suka tgk kaseh ..kan main baik lagi kasi abg semangat ..

CuTeMiUt78 said...

kasih memang bagus la.. beri semangat kat abg dia..

 
template by suckmylolly.com