Wednesday, November 25, 2009

WEIGHT


lepas aku kuar entry cakap yang payah nak turun berat badan, ader yang antor email kat aku tanya beraper berat badan sekarang? Beraper yang turun? Kenapa lambat turun? memacam soalan lah yang ader.

Sebenarnya takkanlah tak turun berat badan lepas beranak, semua orang turun berat badan, cuma maksud aku tak mencapai tahap kehendak ati aku. Memanglah aku bersyukur sangat pada Allah S.W.T kerana dah banyak turun cuma tak sampai ke tahap yang aku idamkan. Itu aje.

let me criter sikitlah pasal penurunan berat badan, gambar diatas diambik waktu hari raya aidil fitri baru-baru ni, time ni berat badan aku cecah 69kg. Semuanya kembang, muka pun besar badan lagilah besau.



gambar ni pulak diamik waktu ari nak kena operate, berat badan aku masa ni lam 70kg, naik sekilo. Muka pun dah kembang giler ngan tekuk pun dah tak nampak sebab gemuk sangat. masa ni aku tengah tunggu nurse datang nak buat persiapan nak operate.


Time ni lepas 3 hari bersalin, pastu time nak kuar spital aku gi klinik dr kejap ader hal nak cakap ngan doc, timbang kat saner, berat badan jadi 66kg, maknanya masa beranak cuma hilang 4kg aje.



ni muka aku after 10 ari berpantang, still kembang lagi, tapi berat badan dah turun 61kg. camner aku tahu sebab kat umah ader penimbang digital, so senang, tapi tak leh timbang setiap ari nanti ader yang tak puas ati, kena timbang seminggu sekali baru nampak hasil.



yang ni pulak time berat badan aku 56kg, dan mula turun sikit demi sikit, tapi aku still tak puas ati gak sebab tak mencapai tahap piagam aku. time ni aku dah mula risau sebab 30 hari dah berlalu tapi berat badan lambat betul nak turun.


time ni pulak berat badan aku dah mula turun ke 55 kilo, korang tahu tak aper tahap piagam aku? aku nak turun cam anak no. 2 dulu sebanyak 49kg. rasanya cam agak payah sebab hari ni aku pi jumpa doctor, time timbang tadi berat badan dah turun ke 54 kg. okey Alhamdulillah, tapi aku tetap tanya doctor kenapa kali ni lambat turun? tak macam anak no.1 ilang 30kg and anak no. 2 ilang 26kg.

Tahu aper doctor jawab?????

1. You fully breastfeed kan??? langsung tak campur ngan susu formula????

jawapan aku : yes doc.

so jawapan ai senang aje, bila u breastfeed anak u, u mesti kuat makan sebab after breastfeed selalu lapar, kalu u makan sikit okeylah tapi kalu u makan banyak, habis.....
kalau anak u breastfeed sikit aje, okey u makan sikit, kalau anak u breastfeed banyak maka u lagi lapar, so kenalah control pemakanan sendiri. kalau u tak control tu yang masa pantang, badan tak turun or lambat turun. Masa anak pertama ngan kedua, u cepat turun berat badan sebab u tak fully breastfeed so u tak lapar jadi u kurang makan.

jawapan aku : yes doc


2. Doctor cakap ngan aku, faktor umur, u dah makin tua so maybe agak susah sikit nak turun sebab u dah tak kuat macam u muda dulu..............kureng asem, ini punya statement sama ngan laki aku.


emmmmmmmmmmmmmm, tak perlah yang penting anak aku dapat minum susu aku 100%, memang kecewa sebab lambat turun, aku cuma ader lagi 20 hari untuk ilangkan berat badan sebanyak 5 kilo aje lagi................................


tak dapat aku bayangkan alangkah bestnyer kalu dapat ilang 26kg cam beranakkan kasih dulu, mahu weight aku jadi 44kg, kurus giler tapi tulah, angan-angan mat jenin, lagi 5 kilo aje yang aku duk berharap. Mintak-mintak abis pantang ni dapatlah turun ke 49kg, tu pun dah Alhamdulillah sangat-sangat.


6 comments:

Anonymous said...

kak rose, nak tanya ni..tinggi akak berapa? nmpak akak tinggi jek mcm tak sesuai dgn berat 49 tu..rs ringan sgt ngan ketinggian akak...suka nama baby cinta tuh, mcm nama kasih yang lawa...sy suka singgah sini

Siti @ nurie said...

wah..siti pun nerbes..yg anak 2 st ni, tak turun byk pun...masa belum peknen, berat 45kg, dah 2 tahun bersalin ni, berat maintain 58 kg...hu hu hu

Softtouch [Hanim] said...

byk lah tu sis turun cm tu...ni yg buat sy berkobar2 nak kurus lepas bersalin..dah set kat dlm mind..masa pntang kene kontrol makan...tp nmpak sisi kurus jer...

CuTeMiUt78 said...

eemmm insyallah kak.. usaha lebih skit.. kot la blh kan.

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

anonymous
tq very much

siti
samalah ngan kak rose, camner nak dapat 48kg ni

softouch (hamin)
tulah kena control makan, control makan

cutemiut78
tulah usaha tangga kejayaan\

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

anonymous
tq very much

siti
samalah ngan kak rose, camner nak dapat 48kg ni

softouch (hamin)
tulah kena control makan, control makan

cutemiut78
tulah usaha tangga kejayaan\

 
template by suckmylolly.com