Wednesday, February 10, 2010

3 PERANGAI YANG BERBEZA


ari ni mama nak story pasal perbezaan perangai anak-anak mama sebelum abang, kasih ngan cinta meningkat dewasa. mama mulakan ngan abang danish dulu.
  • abang danish ni orangnya tak cermat, barang abang selalu merata, kalu nak baru lah sibuk nak mencari. abang danish pun jenis tak kisah kalu barang tu hilang or pecah ke or jatuh ke, abang jenis tak kisah sangat. Tapi abang seorang yang happy go lucky, paling best bila dengar sore abang ketawa terbahak-bahak.

  • abang disenangi rakan kat sekolah sebab abang suka buat lawak dan abang juga seorang yang sangat pemurah. Pemurah sangat sebab pantang budak kelas tak der pensil or pemadam, abang akan segera gi Koperasi belikan kawan abang keperluan yang tak der tadi. orang bagi duit soh beli makanan, dia boleh pulak belanja orang tapi nak marah pun tak sampai ati bila ayatnyer
  • abang : "kesian dier mama, dia orang susah, mama ngan papa dier tak bagi duit pun pergi sekolah, air pun share ngan abang, dia tak bawak tumbler ngan bekal pun mama".
  • mama " kat kelas abang tu maner ader orang yang susah sampai tak leh bawak bekal or air, mama nengok ari tu masa register semua mak pak kelas abang jenis ader duit ni mesti kes malas nak bawak bekal for anak or kedekut nak bagi duit, itu aje bang. lagipun sepanjang seminggu mama duk nunggu abang kat sekolah, tak der lak mama nengok murid-murid darjah lain ader kupon makanan percuma.
tapi disebabkan perangai abang danish yang agak pemurah dan baik ati maka mama kenalah akur ngan pael abang. yang sangat penting bagi mama adalah abang suka dan suka dan suka ke sekolah. lagipun tak perlah memberi tu lebih baik daripada menerima kan. selagi mama mampu, selagi tu lah abang boleh bersedekah kat kawan-kawan, kalu esok-esok mama tak mampu lain lah criter kan.
  • Abang danish juga antara anak mama yang paling manja dan paling rapat lah dengan mama, abang danish juga suka berbisik kat telinga mama bila nak kan somethings. abang danish juga suka berceloteh dari pagi sampailah ke petang.

  • abang danish juga seorang yang tak mengenal erti tak der mood, bagi abang semuanya okey dan ceria aje 24 jam, bahkan abang danish paling senang bangun tido sebab abang jenis yang takder mood. mood abang sentiasa okey 24 hours.

  • Abang danish juga seorang yang agak pembersih, abang tak kan pakai baju yang tak di iron. kalu nak tido tu okeylah tak iron tapi kalu kuar umah, baju mesti nak iron cam papa gak. kasih pun sama. Tapi abang tak derlah pembersih cam kasih. kiranya abang jenis tak cerewetlah.

  • kesimpulan dier, abang danish memang sebijik ikut pael mama. itu yang papa cakaplah, lebih-lebih lagi tak tak cermat, tu memang sebijik copy perangai mama.


kasih pula anak mama yang paling kuat suka merajuk tapi kasih seorang yang amat teliti dan cermat, kalu ader barang yang pecah or hilang, kasih akan menangis berjam-jam, dan satu kepayahan bila nak pujuk kasih, sebab kasih tak makan pujuk kecuali bila papa yang pujuk. Kasih lebih rapat dengan papa bahkan kalu aper-aper pun kasih lebih suka story kat papa.

  • kasih juga seorang anak yang agak pendiam. kasih cuma aktif dan bising kalu abang ader sekali tapi kalu tak der abang, otomatik kasih akan jadi pendiam. Kat kelas juga kasih dikategorikan sebagai seorang murid yang agak pendiam. perangai kasih juga sukar dijangka sebab kasih ni jenis moody sikit, kalu bangun pagi kasih tak seceria abang, kasih akan membatukan diri dulu selama 15 minit, pastu baru okey.

  • Kasih ni, sebijik ikut perangai papa, unpredictable, seorang yang sukar dijangka, sekejap banyak cakap, sekejap pendiam, sekejap cam ceria, pastu sekejap tak ceria. mama kekadang tak faham ngan pael kasih tapi disebabkan papa pun seorang yang unpredictable makanyer mama kenalah paham pael kasih yang copy perangai papa sebijik-bijik.

  • tapi kasih suka sangat melawa, kalu nak gi maner-maner, baju mesti kena iron. pastu kena siap ader h/bag. h/baglak kena besar kalu kecik tak mainlah sebab tak leh taruk pencil color.

  • kasih seorang yang amat pembersih, ni pun ikut resmi papa, kasih tak suka baju yang ader kena air sikit, mesti kena salin, kasih tak leh selipar basah, mesti tak nak jalan, konfem kena dukung dan kasih paling tak suka jalan time hari hujan.

cinta lak, mama tak leh nak baca lagi perangai cinta sebab baby cinta still kecik agi, tapi mama harap cinta akan jadi seorang budak yang happy go lucky. tapi rasanya cinta jenis yang happy go lucky kot sebab sejak dah pandai senyum dan gelak ni memanjang aje cinta senyum dan gelak, pantang kita usik mesti gelak. nangis pun bila time lapar aje kalu idak payah nak dengar cinta nangis. nanti bila cinta dah besar sikit, mama akan story lebih panjang lagi pasal pael cinta. apapun mama doakan agar cinta akan jadi seorang anak yang sentiasa ceria dan happy sokmo.


4 comments:

MULAN said...

maakkk aaiii, baju abd danish kena iron sokmo ke..?? aiyyoo, aunty ni pon pakai baju tak ber-iron.. bagus tu, smart & hensem boy..

lily lotus said...

seronoknya baca..leh jadi rujukan kenangan bila diorang dah besar nanti

[SAFEA] said...

btul, btul.. aritu main smpi selipar kasih basah.. dia soh safea dukung dia.. nasib baiklah ringan.. klau tak sure retak tulang tangan safea tu..

neway, i really had fun with them.. nnt safea dtg umah lagi yer kak rose..

regret skit sbb tak sempat nk amik gambar dgn baby cinta..

INDRA QIRANA said...

wah unik nama anak kasih dan cinta...saya tak der anak pompuan kalau ada saya pun bubuh nama kasih he he

 
template by suckmylolly.com